Onderzoek naar het effect van speltherapie door NVVS, UU en CHE van start

17 oktober 2024

In een samenwerking van de Nederlandse Vereniging Voor Speltherapeuten (NVVS), de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Universiteit Utrecht (UU) wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de invloed van speltherapie op het gedrag van jonge kinderen.

Dat spelen essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen is evident.
Dat spel in therapie kinderen met emotionele en psycho-sociale moeilijkheden helpt, is voor ons als therapeuten ook zonneklaar.
In de praktijk is merkbaar dat het spelen in een veilige en positieve omgeving, samen met de gerichte persoonlijke aandacht van de speltherapeut, helpt bij het uiten van gevoelens en bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Ook ouders en verwijzers merken dat.
Toch is er in Nederland tot nu weinig kwantitatief onderzoek dat het effect van speltherapie kan aantonen. Daarom is in samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, de CHE opleiding Speltherapie en de NVVS een omvangrijk effectonderzoek opgezet. Daarin wordt via voor- en nameting gekeken of het gedrag van kinderen door speltherapie verandert. Ook wordt gekeken naar de verschillende effecten van speltherapie bij kinderen die in hun leven veel of weinig ingrijpende ervaringen (ACE’s) hebben meegemaakt.

Meedoen met het onderzoek

Ben jij werkzaam als speltherapeut en lijkt het jou interessant om mee te werken aan dit onderzoek?
De onderzoekers zijn op zoek naar speltherapeuten die hun praktijkkennis en ervaring willen delen door middel van het invullen van een vragenlijst bij de start en afsluiting van de speltherapie van een kind. Ook ouders wordt gevraagd voor en na de periode van speltherapie een gedragsvragenlijst in te vullen. Het streven is om in eerste instantie 200 kinderen te includeren.
Je kan je aanmelden door een e-mail te sturen naar: speltherapie@uu.nl. Dr. Heidi Lesscher, de hoofdonderzoeker bij de Universiteit Utrecht, zal je dan meer informatie sturen. Meedoen aan het onderzoek wordt erg gewaardeerd. Ook voor vragen over het onderzoek kan je contact opnemen met Dr. Heidi Lesscher.

Link korte video met introductie van Heidi Lesscher: https://youtu.be/goRkNqIGEzQ