Kans voor vaktherapeuten: Akwa GGZ start pilot om consultatiefunctie in de ggz te versterken

15 april 2025

Akwa GGZ start op 6 mei een pilot om de meerwaarde van consultatie binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te onderzoeken. Behandelaars, waaronder ook vaktherapeuten, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden om deel te nemen. Doel is het veld inzicht te geven in wat er nodig is om consultatie in de ggz te versterken.

Samenwerken via consultatieplatform
Tijdens de pilot kunnen behandelaars in de ggz met elkaar overleggen via het consultatieplatform van 123Consultatie Consultatie biedt (regie)behandelaars de mogelijkheid om hun kennis te verrijken door expertise van buiten de eigen organisatie in te schakelen bij lopende behandelingen. Hierdoor kunnen behandelingen effectiever verlopen en behouden patiënten de vertrouwensrelatie met hun eigen behandelaar.

Mooie kans voor vaktherapeuten
Voor vaktherapeuten is deelname aan deze pilot een mooie kans. Het draagt bij aan de verdere positionering van vaktherapeutische beroepen als volwaardige behandelaren binnen de ggz. Vaktherapeuten worden vaak door andere professionals en stakeholders gezien als behandelaren, maar ze zijn vanuit hun specifieke -ervaringsgerichte- expertise, en daarmee andere invalshoek, óók van grote waarde voor de consultatie bij complexe problematiek of stagnatie in behandelprocessen. 

Deze meerwaarde kwam ook naar voren uit het verkennend onderzoek van Akwa GGZ: vaktherapeuten geven relatief vaak consultatie. Consultatie is bovendien expliciet opgenomen in het nieuwe Beroepscompetentieprofiel Vaktherapeutische Beroepen (zie pagina 39, CanMEDS rol 3 Samenwerkingspartner, competentie 4.3.1, kenmerk d: "Biedt en ontvangt consultatie bij complexe problematiek of stagnatie van het behandelproces").

Kosteloos meedoen aan pilot en vergoeding per consultatie
De pilot richt zich op consultatievragen voor vier patiëntgroepen: 

  • Psychische klachten én verslaving
  • Depressie
  • Eetstoornissen
  • Autisme

Consultatievragers zijn (regie)behandelaars in de ggz die kosteloos een consultatievraag kunnen stellen. Consultatiegevers zijn werkzaam in de ggz als expert op één van de vier gebieden en ontvangen een vergoeding van 70 euro per consultatie. Aanmelden kan hier.

Resultaten van eerdere verkenning
De pilot komt voort uit een verkenning van Akwa GGZ naar de huidige stand van zaken rond consultatie in de ggz. Deze verkenning bestond uit 18 interviews, een enquête en literatuuronderzoek. Vaktherapie Nederland werd door Akwa GGZ geïnterviewd en 27 vaktherapeuten hebben de enquête ingevuld (totaal aantal invullers was 520).

Uit de verkenning bleek onder andere dat: 

  • zorgverleners vrijwel unaniem van mening zijn dat versterking van consultatie in de ggz meerwaarde biedt en kan leiden tot kwaliteitsverbetering. 
  • er behoefte is aan een laagdrempelig matchingplatform dat aansluit op bestaande structuren. 
  • dat vaktherapeuten vaker consultatie geven dan vragen, zoals te zien is in onderstaande afbeelding uit het rapport ‘Versterking consultatie-functie in de ggz’ van Akwa GGZ, uitgevoerd door SiRM (klik hier voor het hele rapport).