Modulebeschrijving Affectregulerende Speltherapie (ArVTspel)

17 oktober 2024

Om goed onderzoek te kunnen doen naar de werkingsmechanismen in speltherapie zijn goede interventiebeschrijvingen nodig. In de FVB Databank Vaktherapie ontbreken tot nog toe interventiebeschrijvingen vanuit speltherapie. Maar daar willen we graag verandering in brengen!


Aan de eerste FVB CPMO-interventiebeschrijving speltherapie (CPMO = Commisie Product- en moduleontwikkeling van Vaktherapie Nederland) wordt al een tijdlang gewerkt. Dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds Wetenschappelijk Onderzoek Speltherapie van de NVVS krijgt dit project nu een boost. Daarmee kunnen we dit jaar inzetten op de volgende doelen:
- Stevigere wetenschappelijke en consensus-based onderbouwing; en opname van de interventiebeschrijving Affectregulerende Speltherapie (ArVTspel) in de FVB databank als CPMO Module Plus.
- Verkenning van wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn om deze interventie 
bij het NJI voor erkenning in te dienen.

Inmiddels is zoektocht gestart naar: Welke internationale literatuur is er beschikbaar over de werkingsmechanismen van spel in de speltherapeutische behandeling van kinderen bij wie de ontwikkeling van het vermogen tot affectregulatie niet /niet voldoende ontwikkeld is en/of verstoord is verlopen ten gevolge van vroeg-relationeel, complex trauma?
Ook volgt de schrijfgroep (Annette Nolen, Lenette Raaijmakers, Carlijn Pieper, Saskia de Lang, Patricia Tel-Vos en Hannie van der Poel) dit najaar een verkort begeleidings- en erkenningstraject vanuit de FVB CPMO.

We zijn blij met de toekenning en de betrokkenheid vanuit het Stimuleringsfonds. Daarmee kunnen we bijdragen aan ontwikkeling en erkenning van het vak en dat is van belang.
Wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met Annette Nolen of Lenette Raaijmakers: info@speltherapie.nl